14 March 2024

Een moeilijk jaar 2024 voor de bouwsector

Na een relatief goed jaar in 2023 met een groei van 1,9%, lijkt 2024 ingewikkelder te worden. Dit komt voornamelijk door de stijgende rentetarieven en duurdere bouwmaterialen.

Een moeilijk jaar 2024 voor de bouwsector

2023 werd gekenmerkt door een sterke daling in de vraag en een recordaantal faillissementen (2230 Belgische bouwbedrijven gingen failliet in 2023 volgens Statbel). Ondanks deze constatering, vertoonde de sector een groei van 1,9%, wat meer is dan de gehele Belgische economie (+1,5%). Dit komt onder andere doordat de sector heeft geprofiteerd van meerdere projecten en herstelplannen die zijn gestart na de gezondheidscrisis. Aangezien de uitvoeringstermijnen behoorlijk lang zijn, zijn sommige van deze projecten in 2023 afgerond. Veel particulieren hebben ook werkzaamheden uitgevoerd om hun huis energiezuiniger te maken vanwege de hoge energieprijzen. Het jaar 2024 zou ingewikkelder kunnen worden.

De markten voor nieuwbouw en renovatie zullen naar verwachting lijden onder de stijgende rentetarieven en hogere prijzen van bouwmaterialen. Het aantal verleende bouwvergunningen in de eerste 10 maanden van 2023 daalde met 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. De productie van bouwmaterialen (beton, cement, bakstenen, ...) daalde met bijna 25% in november 2023 ten opzichte van het begin van 2022. Ook de renovatiemarkt is vertraagd als gevolg van de dalende energieprijzen. Particulieren zijn minder geneigd om de nodige energiewerkzaamheden uit te voeren.

 

Veelbelovende vooruitzichten

Maar alles is niet zwartgallig. De langetermijnvooruitzichten zijn eerder gunstig. Allereerst is 2024 een verkiezingsjaar en traditioneel betekent dit dat de overheid belangrijke investeringen zou moeten aankondigen in veel openbare infrastructuurprojecten. Investeringen die zich in de komende jaren zullen concretiseren.

Bovendien wordt er een grote golf van renovaties verwacht in de komende jaren/decennia. In feite voldoet 85% van de woningen niet aan de energienormen die in 2050 van toepassing zullen zijn, in overeenstemming met de vastgestelde klimaatdoelstellingen. Ook publieke infrastructuur (snelwegen, spoorwegen, waterwegen, enz.) zal de komende decennia grootschalige renovaties moeten ondergaan. Desondanks kampt de bouwsector ook met een aantal beroepen waarvoor een tekort aan personeel is. Het werven van talent blijft dus ook hier een uitdaging.

 

Source

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV