18 March 2024

Ecoconstructie: voor een duurzame toekomst

Ecoconstructie is bouwen met respect voor het milieu. Simpel gezegd. De praktijk is wat complexer maar essentieel voor een uiteindelijk duurzame toekomst.

Ecoconstructie: voor een duurzame toekomst

Het doel van ecoconstructie is dan ook om de negatieve impact van bouwen op het milieu te verminderen of zelfs te elimineren - momenteel behoort de bouwsector tot een van de meest energieverslindende sectoren - maar ook om comfort en gezondheid voor de bewoners te garanderen. Het is een alomvattende bouwbenadering die zich uitstrekt van ontwerp tot sloop via plaatsing. Deze ecologische en circulaire benadering van bouwen heeft tal van voordelen: verbeterde levenskwaliteit, betere gezondheid van mensen, vermindering van energiekosten, verhoogde waarde van het ecologische gebouw ten opzichte van een 'traditioneel' gebouw, ... naast het behoud van het milieu.

 

Ecologie in alle opzichten

Om dit te bereiken, hebben bouwbedrijven verschillende oplossingen tot hun beschikking. Een ecologisch project kan/moet steunen op het gebruik van natuurlijke of biobased materialen (zoals stro, hout, hennep, wol, klei, ...), milieuvriendelijke bouwmaterialen zoals gerecycled glas of staal, of hernieuwbare materialen zoals rubber. Naast het gebruik van materialen maakt ecoconstructie gebruik van verschillende ecologische technieken, zoals groendaken (die onder andere helpen bij het beheer van regenwater of bescherming bieden tegen de effecten van UV-stralen), installatie van waterrecuperatie- en zuiveringssystemen, installatie van fotovoltaïsche panelen, plaatsing van energiezuinige deuren en ramen, maximaliseren van natuurlijk licht, gebruik van verven met een laag gehalte aan vluchtige organische stoffen, integratie van isolatiematerialen en ventilatiesystemen, gebruik van lucht-water warmtepompen, om er maar een paar te noemen.

Tot slot leidt ecoconstructie ook tot nieuwe beroepen zoals gespecialiseerde arbeiders die deze nieuwe ecologische technieken beheersen, thermische ingenieurs of BIM-managers (Building Information Modeling) die toezien op naleving van technische en milieueisen. Ecoconstructie is duidelijk in opkomst.

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV